Hela förmiddagen hade ettorna skapande skola. De träffade Erika som berättade att de skulle vara detektiver och läsa av bilderna. Hon visade olika fotografier och eleverna fick berätta vad de såg. De talade om gamla och nya bilder, detaljer på fotografierna osv. Ettorna fick även se en kopia av det första kortet som togs där en människa syntes. Kortet var från 1836 och det var lite svårt att förstå hur länge sedan det var. Erika berättade att förr tog det väldigt lång tid att ta kort och 1836 tog det upp till 5 minuter och för att man skulle kunna se en människa på kortet var den då tvungen att stå still. =-O

Eleverna blev sen indelade i grupper där alla fick olika kort som de skulle studera och sedan berätta för varandra vad de sett.Erika visade sedan lite olika fotografier som var tagna på olika sätt, nära, uppifrån, nerifrån och uppåt. Vi pratade också ganska mycket om hur det kan komma sig att två människor som finns på samma bild kan vara så olika stora. Är de så olika i verkligheten, eller?

Grupperna fick nu varsin kamera och i uppgift att fotografera runda saker, mjuka saker och fina saker.Det var fantastiskt att se hur de kunde hitta dessa teman på olika ställen både ute och inne. Blicken hos barnen gick både högt och lågt och vilka detaljer de kunde se!

Efter rasten fick varje grupp föra över bilderna från kameran till datorn och välja ut några bilder de ville visa övriga.  Arbetspasset blev lite långt men jag tror att det väckt elevernas detaljseende och de har verkligen blivit detektiver som kan läsa av bilder. Målet är nu att vi ska använda oss av dessa fotograferingskunskaper i annat arbete i klassrummet.

Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

  • kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande,Under eftermiddagen lyste flitens lampa. Ettorna gick igenom sina läsläxor, de arbetade med tallinjen, nya matteboken och en tanketavla. Fler av eleverna fick lite aha upplevelser när de såg användningen av 10 kamraterna och förstod sedan varför jag "tjatar" så om dessa med sånger och annt.  :-D Tyvärr var 3 av klasskamraterna sjuka idag, men vi önskar dem snar bättring så att de snart är tillbaka i klassrummet.

Ha det gott så ses vi! Helena