Imorse fick alla ettor var sitt läskort där vi kommer att skriva upp alla böcker de läser i klassrummet.Jag informerade också om att när de läst 5 böcker kan de hämta ut ett vitt läsborgarmärke på Akademibokhandeln. Vi kommer att behålla kortet här i skolan fram tills dess att de har uppfyllt första steget och då skickas kortet hem och det blir då upp till er vårdnadshavare att ta er till Akademibokhandeln för att hämta ut märket. Bifogar länk till information om detta. http://akademibokhandeln.se/aktuellt/om-barns-lasning/  Efteråt var energin och motivationen  på topp och alla ville ha hjälp att fylla i vilka böcker de läst hitentills och många satte genast igång att läsa i sina bänkböcker.

Under våren kommer Grillbyskolan att skicka bokrecensioner till Lillkyrka skolan och idag fick de som nyligen läst ut sin bänkbok skriva en recension om denna. Jag har kvar originalen som jag kommer att sätta in i deras arbetspärmar.

Idag tog vi nästa boksamtal och vi bytte plats och satte oss alla i grupprummet. Boken jag läste idag hetta Lenka och var av samma författare och berättade samma berättelse som förra boken men denna gång ur en flickas perspektiv.Jag informerade inte om detta innan utan det fick eleverna upptäcka allt eftersom och jag hann inte läsa långt innan det avslöjades. Vi hade en så härlig, mysig och lärorik stund. Jag får se och höra saker från barnen som jag inte skulle fått om vi inte suttit och diskuterat bokens innehåll och deras tankar om det.Bara att få höra deras tankar om detta uppslag i boken, vad som händer, hur tjejerna i mitten känner och gör, hur Lenka känner sig. Vad kan vi göra om vi ser något sådant hända mot någon på skolan? Spännande att höra!

Efter en stund kom någon på att i förra boken hade ju illustratören gömt sidnumreringen och alla ville genast se om det var lika denna gång.sidan 10

sidan 21

Efteråt jämförde vi böckerna och försökte hitta likheter och det var de mycket duktiga på.

Årskurs 5 kom idag och hjälpte ettorna när de arbetade vid datorerna. Vi började med en gemensam genomgång på smartboarden och sedan fick de sitta två vid varje dator och arbeta. Underbart att se deras entusiasm när de letade bilder de fick använda och när de lyckades infoga dem i sina dokument. Även år 5 lärde sig saker när vi pratade om bilder på nätet och att man inte får använda vilka som helst och att alla bilder på facebook och instagram ägs av de bolagen. Ett stort tack till alla elever i år 5!

Här är Hampus och Veras dokument.// Helena